Wat is sealen?

Sealen is een gangbare term in de logistieke dienstverlening, maar weet u wat er precies mee bedoeld wordt? Zo niet, dan is dat niet erg want we leggen het u graag even uit.

 

De definitie van sealen

Het sealen van producten is het verpakken van producten met doorzichtig plasticfolie. Het doel van sealen is vaak om het product te beschermen tijdens de rit naar de winkel of het magazijn. Daarnaast kan sealen handig zijn om het overzicht te bewaren door dezelfde producten of producten die naar dezelfde locatie vervoerd moeten worden zo bij elkaar te houden. Op een vliegveld bijvoorbeeld laten mensen vaak hun koffer of backpack sealen, zodat deze beschermd op de plaats van bestemming komt. Deze zelfde beschermlaag kan aangebracht worden op nog veel meer producten.

 

Voordelen van sealen

Vooral bij het vervoeren van breekbare goederen, maar ook bij grote oplages biedt sealen vaak een uitkomst. Er zitten verschillende voordelen aan:

 

  • Het bespaart ruimte en gewicht: door sealen wordt er ruimte bespaard. Producten worden strak tegen elkaar geseald, waardoor er meer producten tegelijkertijd vervoerd kunnen worden;
  • Veiligheid: door een product te sealen kan het veiliger van plek A naar plek B vervoerd worden. Breekbare producten hebben weinig kans om kapot op hun bestemming te komen. Door sealen komen producten dus in de originele staat aan en zullen er geen beschadigingen optreden;
  • Overzichtelijker: producten worden gezamenlijk geseald waardoor er overzicht is wat er precies bij elkaar hoort;
  • Makkelijker bij laden en lossen: doordat grote pakketten samen geseald zijn, is het makkelijk om dit te verplaatsen op pallets. Hierdoor gaat het laden en lossen sneller en is er minder kans dat een product omvalt of beschadigt.

 

Manieren van sealen

Sealen kan door middel van bundelpacken of krimpen. De bundelpacker (een machine) verzamelt de flessen, dozen of blikjes die samen geseald moeten worden. Vervolgens wordt er folie omheen gewikkeld. Dit kan transparante folie zijn, maar ook bedrukte folie. De folie kan bijvoorbeeld bedrukt zijn met een merknaam. Na het wikkelen van de folie, wordt het perfect om de producten gekrompen. Naast bundelpacken is krimpen dus ook een manier van sealen. Als eerste wordt de folie weer om de producten heen gewikkeld en daarna in een oven getransporteerd. Het voordeel hiervan is dat de folie krimpt en zo vast om de producten zit.

 

Gerelateerde kennis:

 

Chain Logistics & sealen

Chain Logistics beschikt over de nodige kennis en ervaring om u een gedegen advies te geven met betrekking tot het sealen van uw producten. Daarnaast beschikken wij ook over de juiste machines en materialen. Heeft u producten die vakkundig geseald moeten worden? Laat het ons weten!

Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.