Wat is krimpen?

Bij krimpen denken veel mensen meteen aan het krimpen van kleding. Toch betekent krimpen in de logistieke wereld net wat anders. Alhoewel, ook hier gaat het bij het compact worden van producten. We vertellen u graag wat meer over krimpen als assemblageproces.

 

De definitie van krimpen

Bij krimpen wordt uw product in een folie verpakt en vervolgens door een oven getransporteerd. Hierdoor krimpt de folie en sluit strak aan om het product. De verpakking neemt precies de vorm aan van het product. Krimpfolie is bovendien waterdicht en goed afsluitbaar. Ideaal dus om producten te beschermen tegen bijvoorbeeld vuil en vocht. Omdat de folie zo perfect aansluit om het product, wordt er ook nog eens ruimte bespaart.

 

Hoe werkt krimpen?

Bij het aanbrengen van een krimpfolieverpakking is een krimpfoliemachine of een krimptunnel nodig. Deze machines produceren twee soorten folie: een open krimpverpakking of een gesloten krimpverpakking. Het verschil is dat de zijkanten bij een open krimpverpakking voor een gedeelte openblijven. Dit noemt men bundelpacken. Zo’n open verpakking zie je vaak in de winkel bij bijvoorbeeld potten of blikjes.

Bij een gesloten krimpverpakking zijn er geen gedeeltes die openblijven. Nadat de folie is aangebracht, gaat de verpakking door een oven. Door de hitte vormt de folie zich straks om het product en neemt zo dus als het ware de vorm van het product aan.

 

Verschil krimpen en bundelpacken

Krimpen is een vorm van sealen en wordt vaak verward met bundelpacken, een andere manier van sealen. Bij bundelpacken worden echter grote hoeveelheden producten verzameld en verpakt. Deze verpakking dient vervolgens vooral als transportverpakking. Bij krimpen daarentegen worden één of enkele producten voorzien van een beschermlaag. Deze vormt zich vervolgens precies naar het product. Bij beide methodes wordt dus gebruikgemaakt van krimpfolie.

 

Voordelen van krimpfolie

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van krimpfolie voor het verpakken van een product:

  • Bescherming: het gebruik van krimpfolie dient ter bescherming van een product. Producten
    overleven een val. Daarnaast is het folie waterbestending en heeft vocht dus geen kans;
  • Ruimte: het folie sluit precies aan op het product waardoor er ruimte wordt bespaard;
  • Private label: folie kan ook voorzien zijn van een merknaam. Kijk bijvoorbeeld bij blikken
    bier. Deze zijn vaak voorzien van folie met de merknaam. Hierdoor zijn ze én goed verpakt en
    is gelijk duidelijk van welk merk het product is.

 

Gerelateerde kennis:

 

Chain Logistics & Krimpen

Chain Logistics beschikt over professionele krimpfoliemachines, zodat wij al uw producten naar wens kunnen krimpen.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.