Wat is etikettering?

Bij etikettering denken de meeste mensen aan het simpelweg opbrengen van een etiket op een product. Maar etikettering is meer dan dat. We leggen u hieronder graag uit wat etikettering zoal inhoudt.

 

De definitie van etikettering

Etikettering valt onder co-packing en is inderdaad het aanbrengen van etiketten op een product, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Een etiket kan bijvoorbeeld voorzien zijn van een barcode, actiecode of houdbaarheidsdatum en bevat informatie over het product. Zo staat er op het etiket van een pak melk bijvoorbeeld informatie over de voedingswaarden, de houdbaarheid, de oorsprong en het percentage vet. Deze informatie is verplicht en etikettering is dan ook een belangrijke stap in het verpakkingsproces.

 

Waar moet een etiket aan voldoen?

Ook bij het vermarkten, exporteren of uitbreiden van producten in de food en non-food sector krijgt u vroeg of laat te maken met etikettering. Hierbij dient u zich altijd te houden aan de geldende wet- en regelgeving. Vooral in de foodsector moet een etiket voldoen aan enkele eisen die zijn opgesteld door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Wanneer een product hier niet aan voldoet, mag het niet worden verkocht. Het is dus belangrijk dat de producent hier goed over is geïnformeerd.

Eén van deze regels is dat de informatie die op een etiket van een voorverpakt levensmiddel staat eerlijk en duidelijk is. Een product moet onder andere altijd de volgende vermeldingen bevatten: benaming van het product, ingrediënten, nettohoeveelheid, land van oorsprong of herkomst, houdbaarheidsdatum en voedingswaardevermelding. Wanneer u niet goed weet aan welke etiketteringsvoorwaarden uw product moet voldoen, kan het handig zijn om advies te vragen.

Er worden sowieso strenge eisen aan informatie op het etiket gesteld voor de volgende producten:

  • Levensmiddelen
  • Tabaksproducten
  • Kleding en textiel
  • Cosmetica
  • Huishoudchemicaliën
  • Was- en reinigingsmiddelen
  • Meststoffen
  • Spuitbussen

Voor andere producten gelden alleen de regels voor algemene productveiligheid. Alles wat vermeld moet worden op de verpakking van uw product vindt u terug in de Warenwetbesluit algemene productveiligheid.

 

Hoe vindt etikettering plaats?

Etikettering kan handmatig of machinaal plaatsvinden. Voor een kleine oplage kan handmatig de etiketten plakken een oplossing zijn. Een voordeel hiervan is dat er geen speciale etiketteermachine aangeschaft hoeft te worden en het dus goedkoper is. Een nadeel is dat het veel tijd in beslag neemt en het moeilijk plakken is wanneer een product een vreemde vorm heeft. Machinale etikettering biedt vaak de oplossing voor grote oplages en producten met vreemde vormen. De etikettering gebeurt dan snel en secuur.

 

Gerelateerde kennis:

 

Chain Logistics & Etikettering

Zoals u leest, is etikettering dus in veel gevallen verplicht. Weet u niet precies waar uw etiket aan moet voldoen en/of wilt u de etikettering uitbesteden aan een ervaren partij? Neem dan contact met ons op voor meer informatie en alle mogelijkheden.