Wat is labelen?

Als assemblagebedrijf houden we ons bij Chain veel bezig met onder andere het labelen van producten. Wat dat precies inhoudt, leggen we u hieronder uit.

 

De definitie van labelen

Het labelen van een product betekent het aanbrengen van een label op of aan de verpakking. Denk bijvoorbeeld aan de labels op kleding en ander textiel. Hierop vindt u informatie over het materiaal, de oorsprong van het product, de maat of wasinstructies. Een label of sticker plakken op het product is de laatste stap en de finishing touch van het verpakkingsproces. Na het labelen is het product klaar voor verzending en voor de verkoop.

 

Verschillen label, etiket en sticker

De woorden label, etiket en sticker worden vaak door elkaar gebruikt. Het is daardoor niet altijd even duidelijk wat welke term betekent en wat er nodig is voor uw product. Ten eerste is een label bijvoorbeeld te vinden in of aan textiel of aan een koffer.

Een etiket daarentegen bevat de verplichte belangrijke informatie die zichtbaar is op een food of non-food product. Hierbij kunt u denken aan een houdbaarheidsdatum, percentage vetten en de voedingswaarden van een product. Behalve de etiketten op levensmiddelen kunnen etiketten ook gevonden worden op pakketten en dozen. Op dit soort etiketten staat dan vaak informatie over de afzender, het pakket en een barcode.

Stickers zijn echt letterlijk stickers: ze plakken, zijn klein en bevatten één duidelijke boodschap. Stickers worden vaak gebruikt om aan te geven dat producten bijvoorbeeld met dezelfde lading mee moeten of allemaal in de uitverkoop mogen. U heeft vast weleens een aankondiging gezien als: ‘Op alle producten met een groene sticker 30% korting!’ Dit is vaak de manier waarop stickers gebruikt worden in de winkel.

 

Eisen aan (textiel)labels

Bij labelen gaat het dus vaak om de labels die je ziet aan koffers of aan textiel. Net als bij etiketten zitten er ook eisen aan een textiellabel. Voor alle producten die voor minstens 80% uit textielvezels bestaan, moet er bijvoorbeeld verplicht een label aan zitten met bepaalde informatie over het materiaal, het productieproces en het land van herkomst. Wanneer een textielproduct in- of uit Nederland gaat, wordt er altijd gecontroleerd of het aan de eisen voldoet. Het is dus slim om op een professionele manier labels te laten maken en te laten controleren.

 

Gerelateerde kennis:

 

Chain Logistics & Labelen

Nu u weet wat labelen zoal inhoudt, bent u misschien op zoek naar een betrouwbare partner die dit bij u uit handen kan nemen. Bij Chain Assembly houden wij ons vrijwel dagelijks bezig met dit soort werkzaamheden. We staan u dan ook graag te woord.

Meer weten over labelen? Neem dan contact met ons op.