Gepubliceerd op: 29/10/2021

‘Ik vond hem bij uitstek geschikt!’

Doesje Fransen, lid van de Raad van Advies over sociaal ondernemen.

“Ik werk als directeur voor Ondernemershuis Op Zuid (Oopz!), een private onderneming die social impact teweeg brengt. We helpen ondernemers met het starten van een bedrijf. Tegelijkertijd helpen we ondernemers die al wat verder zijn en een sociale impact willen maken.

Tijdens het volgen van de leergang Sociaal Ondernemen vond Rob het sparren met andere deelnemers net zo interessant als het opdoen van kennis. Op dat moment realiseerde hij zich een Raad van Advies te willen, als klankbord. Twee jaar na de start, kwam ik erbij. Op dat moment was ik projectleider bij maatschappelijk vermogensfonds Start Foundation. Nu zit ik meer aan de ondernemerskant en voel ik veel meer wat echt leeft bij ondernemers en waar de pijn zit.

Personeelsbeleid
‘Ben jij niet een goede ondernemer voor Open Hiring?’, vroeg ik Rob aan aantal jaar geleden. Aan dat idee moest hij even wennen. Ik vond hem bij uitstek geschikt. Hij ging het proberen, en met succes. Vanuit mijn rol in de Raad van Advies stel ik hem de vragen over zijn personeelsleden, of personeelsbeleid. De andere vragen gaan meer over logistieke processen, strategie en duurzaamheid. Mijn rol is echt de sociale kant. Een controlerende functie hebben we niet, je moet ons zien als kritische meedenkers.

Vier keer per jaar zien we elkaar. Heeft Rob tussendoor een hulpvraag, dan laat hij dat weten.
Meestal spreken we af in een restaurant, het zijn heel aangename en gezellige avonden. Rob stelt een agenda op, hij stelt vragen en deelt. Vanuit ieders’ expertise komen we daarna met vragen.

Wat levert sociaal ondernemen op?
Ik zit in de Raad van Advies omdat ik Rob een fijn mens vindt en een mooie ondernemer. Ik vind het prettig dat ik op deze manier een bijdrage kan leveren. Ondertussen is er ook kruisbestuiving tussen ons als leden. De bijeenkomsten één keer per kwartaal geven me een positief gevoel. De komende tijd mogen we het wat mij betreft weer wat meer gaan hebben over de menselijke factor. De afgelopen tijd is het logischerwijs veel over het nieuwe pand gegaan. Ik ben benieuwd wat het sociale aspect van zijn bedrijf hem op dit moment brengt. Krijgt hij er ook meer klanten door? Een interessant discussiepunt waar we samen mee verder kunnen.

Chain Logistics heeft de afgelopen jaren een gezonde, gestage groei doorgemaakt. Tijdens de opening van het nieuwe pand heb ik het openingswoord verzorgd. Daarbij zette ik Rob in het zonnetje, want ik vind het geweldig dat hij zo’n ambassadeur is geworden van Open Hiring. Daarmee inspireert hij ook andere ondernemers.

Je hoeft niets, maar kunt wel iets
Het starten van een Raad van Advies kan ik ondernemers van harte aanraden. Vanaf de start zelfs. Je hóeft er niets mee, maar je kunt er wel iets mee. Je vraagt gratis advies van mensen die zich aan je gecommitteerd hebben. Zoek een leuke groep mensen bij elkaar en iedereen doet zijn best om naar iedere bijeenkomst te komen. Zelf hebben we een gemêleerde groep mensen waarin iedereen een eigen expertise heeft.

Cijfers op orde
Jonge mensen hoor ik zichzelf weleens hardop afvragen waarom iemand in een Raad van Advies zou willen plaatsnemen. Mensen vinden dat juist hartstikke leuk. Vooral vijftigplussers, zij hebben al wat meer levenswijsheid en denken anders dan de generatie onder zich. Ze vinden het fijn om iets terug te geven en een stukje vrije tijd op te offeren voor een ondernemer. Laat die kans daarom niet liggen, er zijn genoeg mensen die hun kennis willen delen. De ondernemer wordt, net zoals Rob, gedwongen ieder kwartaal de balans op te maken. Je kunt immers niet met een lege agenda komen, je moet je cijfers op orde hebben.”

Meer interviews met Raad van Advies leden?

Wim Bens
Bastiaan van den Noort
Arno Knechten