Gepubliceerd op: 29/10/2021

“We voeren open en eerlijke discussies met elkaar”

Wim Bens, Raad van Advies lid, over samen de blik op de toekomst

“Rob en ik hebben elkaar bij toeval leren kennen, in 2015 was dat volgens mij. Allebei waren we betrokken bij een project van een hogeschool over innovatieve mkb’ers in de logistieke sector. Op een zeker moment kwam het onderwerp Talent and Innovatie Pooling voorbij, dat alles te maken heeft met het durven ‘poolen’ van talent tussen concurrenten. Rob zag dat idee meteen zitten. Hij durft zoiets en gelooft er ook in. Dat tekent Rob, hij is een bevlogen, geëngageerde ondernemer. Zijn maatschappelijke betrokkenheid combineert hij met zakelijk inzicht. Een combinatie die ik zelden zie.

De logistieke wereld is een harde wereld. Ik heb mensen zien commanderen en kleine marges in zien bouwen. Rob geeft mensen ruimte, vertrouwen en laat hen fouten maken. Wat dat betreft is hij een aparte ondernemer.

Pain in the ass
Hij zag gelukkig zelf de toegevoegde waarde van een Raad van Advies en wilde een paar mensen om zich heen verzamelen die hem met raad en wijsheid konden bijstaan. Doordat Rob rapportages van het bedrijf met ons deelt, kunnen we open discussies voeren. We hebben hem verrassende en ook pijnlijke adviezen meegegeven. Ik kan een pain in the ass zijn en Rob ergens op blijven wijzen. Soms reikt zijn sociale hart te ver, als het gaat om personeelsbeleid bijvoorbeeld. Hij volgt die adviezen gelukkig op, al is het soms met tegenzin. Dat betekent dat hij coach- en stuurbaar is en dat is precies wat ik zo aan hem waardeer. Ik kan natuurlijk ook niet overal over adviseren, maar als leden van de Raad van Advies kunnen we ieder onderwerp gezamenlijk aanpakken. Zo zijn er ook een accountant en een jurist in ons midden. Geen enkel onderwerp gaan we uit de weg.

Keuze voor nieuw pand
Zelf ben ik lid van het eerste uur in de Raad van Advies. Op het moment dat Rob besloot een nieuw pand te laten bouwen, hebben we hem regelmatig geholpen en geadviseerd. Als je op deze leeftijd zo’n grote stap neemt, moet je zeker weten dat je beide zonen het bedrijf ooit willen overnemen. Met de keuze voor een nieuw pand wil Rob het bedrijf verder brengen en echt iets achterlaten voor zijn kinderen.

Blik op de toekomst
Middenin de coronacrisis liet hij dit bedrijfspand bouwen dat zeven keer zoveel capaciteit heeft als het vorige. Het voormalige pand vond hij te klein voor twee nieuwe eigenaren in de toekomst. We zagen het volume groeien en de waarde van het bedrijf toenemen. Na wat bedenkingen in het begin, konden we deze stap als Raad van Advies alleen maar toejuichen.

Iets teruggeven
Wie durft te delen, kan van daaruit gaan vermenigvuldigen. Dat verhaal wil hij ook op anderen overbrengen. Waar sommige mensen denken dat sociaal ondernemen alleen maar tijd kost en weinig oplevert, ziet Rob dat hij hiermee ook zelf iets teruggeeft aan de maatschappij. Rob was ook als één van de eerste enthousiast over open hiring. Hij had nog geen ervaring met het concept, maar was er meteen voor in.

We helpen echt verder
De Raad van Advies is een fijne club om bij te horen. Ik heb er echt een netwerkclub voor teruggekregen. Naast de commerciële opdrachten waar ik aan werk, wil ik graag op maatschappelijk niveau iets terugdoen. Dat levert voldoening op, want ik zie dat onze inzet Rob en zijn zonen echt verder helpt.”

Meer interviews met Raad van Advies leden?

Bastiaan van den Noort
Doesje Fransen
Arno Knechten