Gepubliceerd op: 29/10/2021

“Hier zegt niemand: weet je wat jij nou eens zou moeten doen…?’”

Bastiaan van den Noort, lid van de Raad van Advies over componenten voor groei

“Tijdens mijn lessen aan de Universiteit van Amsterdam over Zakelijke Groei leerden Rob en ik elkaar kennen. Hij zag wat in de groeimethodiek waarover ik vertelde. De tool heet Scaling Up en wordt door tienduizenden bedrijven wereldwijd gebruikt. Bij het behandelen van dit onderwerp keek iedereen naar zijn of haar stip op de horizon. Waar wil je op de lange termijn naartoe en waarom is dat zo belangrijk? Op dat moment kwam in Rob zijn verhaal de sociale component al naar voren.

Bij Rob is sprake van een bijzondere combinatie: hij kent een ondernemersambitie en heeft een groot sociaal hart. Die werelden komen vaak moeilijk bij elkaar: hoe socialer je organisatie wordt, hoe viezer men het woord winst gaat vinden. En bij sociale organisaties wordt het woord groei steeds minder sexy, want het gaat immers om de impact. Rob combineert die twee werelden met elkaar. Het gaat wat hem betreft inderdaad over de mensen in een organisatie en ook zeker over groei. Na die ontmoeting aan de Universiteit zijn we bij elkaar op de radar gebleven.

Dezelfde waarden
Toen Rob mij vroeg als lid van de Raad van Advies, heb ik nooit getwijfeld. Waarom ik deelneem? Het is echt een wisselwerking: op een mooie en gelijkwaardige basis wisselen we kennis en ervaring met elkaar uit en maken we gebruik van elkaars’ netwerk. Iedereen doet dat met dezelfde insteek, er is geen eigenbelang. Vier keer per jaar komt de Raad van Advies samen. We hebben zo’n beetje dezelfde waarden en dat verbindt. Bij ieder onderwerp dat ter sprake komt, zet ik de pet op van coach en kijk ik hoe de organisatie een stap verder kan komen. Ik coach de onderneming, niet de ondernemer.

Perspectieven bij elkaar brengen
De keuze voor een nieuw pand begon met de overweging die Rob persoonlijk maakte. Hij heeft zichzelf de vraag gesteld wat hij achter wil laten en straks wil doorgeven aan zijn kinderen. Zou hij hen bij de keuze voor een nieuw pand opzadelen met een probleem dat ze niet konden overzien, of hen juist een kans ontnemen door niets te doen? Daar hebben we met elkaar goed over nagedacht. Het perspectief van Rob en dat van zijn kinderen hebben we bij elkaar gebracht.

Bastiaan van den Noort

Discussiëren en bevragen
In zo’n traject kijk je naar het belang van de eigenaar, de organisatie, de opvolgers. Het leuke van deze Raad van Advies is dat we niet eens zozeer advies geven, als wel discussiërend en bevragend met elkaar komen tot het meest wijze antwoord. Niemand van ons zegt letterlijk: “Weet je wat jij nou eens zou moeten doen…” Nee, Rob weet heel goed wat hij zelf wil doen. Daarover wil hij  sparren en van gedachten wisselen.”

Kwetsbaarheid
Mijn hart ligt niet zozeer bij de logistiek als wel bij de soort organisatie die Chain Logistics is. Hier zie je de combinatie tussen een professioneel gerund bedrijf met een veilige haven voor de mensen die in het bedrijf werken. Ik gun Nederland meer van dit soort bedrijven. Wij als leden van de Raad van Advies stellen ons niet op als de beste stuurlui aan wal. We vertellen niemand hoe hij zijn bedrijf moet runnen. Rob werkt zelf ook niet vanuit de overtuiging dat hij alle wijsheid in pacht heeft. Hij luistert naar andermans mening, doet er wat mee en wil zich als ondernemer ontwikkelen. Daar zit een bepaalde kwetsbaarheid in. Die kwetsbaarheid is wat mij betreft een hele belangrijke component voor groei.”

Meer interviews met Raad van Advies leden?

Wim Bens
Doesje Fransen
Arno Knechten