“Allebei willen we kwetsbare groepen helpen in combinatie met het ondernemerschap”
Josette Dijkhuizen, lid van de Raad van Advies over ondernemen en nieuwe concepten introduceren
Het moet tien, misschien wel vijftien jaar geleden zijn geweest dat Rob Jansen en Josette Dijkhuizen elkaar tegenkwamen bij een netwerkbijeenkomst. Het onderwerp dat centraal stond, interesseerde hen toen en nu nog steeds: sociaal ondernemen. Afgelopen november beleefde Josette haar vuurdoop in de Raad van Advies: ze sloot aan bij haar eerste bijeenkomst.
Overhalen niet nodig
Veel moeite kostte het Rob niet om haar te laten aansluiten bij de groep van adviseurs. “Ik waardeer hem om wie hij is als mens. Op het onderwerp sociaal ondernemen vonden we elkaar tien jaar geleden al. Ik breng weer een ander netwerk mee dan de andere deelnemers, ook vanuit mijn rol als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg.”
Dagelijks werk
Aan die universiteit richt ze zich op één specifiek onderwerp: duurzame inzetbaarheid van ondernemers. Hoe blijven zij tot het einde van hun werkzame leven functioneren, kijkend naar hun zakelijke en persoonlijke ontwikkeling? Naar het antwoord op die vraag doet Josette de komende jaren onderzoek. Tegelijkertijd fungeert Josette als het vraagstuk tussen coach en ondernemer vanuit haar bedrijf De Zakencoach. Twintig coaches helpen ondernemers bij hun persoonlijke en bedrijfsontwikkeling.
Wat besproken wordt
De overname van het bedrijf door de nieuwe generatie is een belangrijk thema binnen Chain Logistics. Het is een terugkerend onderwerp tijdens de bijeenkomsten met de Raad van Advies. “De manier waarop Rob en zijn zonen informatie met ons delen, is bewonderenswaardig. Ze zijn heel open. Natuurlijk gaat het tijdens de bijeenkomsten ook over de financiële cijfers.” Voorafgaand aan de bijeenkomst, krijgen de leden inzage in de cijfers van dat moment. Ook spreken ze met elkaar over nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zo bespraken ze in november met elkaar de inrichting van ergonomische werkplekken, waar medewerkers nu gebruik van maken.
Eerste bijeenkomst
“Rob creëert betrokkenheid door ons mee te nemen in de verschillende gebeurtenissen binnen het bedrijf.” Met veel genoegen kijkt Josette terug op de eerste bijeenkomst die ze bijwoonde. Dat was meteen op een bijzondere plek, een Afghaans familierestaurant. “Dat doet Rob heel goed, het nuttige met het aangename combineren. Ook met de afstanden die we moeten afleggen houdt hij rekening, zodat het voor iedereen behapbaar blijft. Daaraan merk je dat hij dankbaar is voor de bijdrage die we leveren.”
Kwetsbare groepen
Eerder richtte Josette een stichting op voor kwetsbare groepen vrouwen van waaruit ze hen begeleidt naar het starten van een eigen bedrijf. “Net als Rob heb ik me altijd sterk gemaakt voor de kwetsbaren in de samenleving. Dat is wel een belangrijke link tussen ons. Mijn ervaring met het ontwikkelen van innovatieve concepten, waarmee Bastiaan uit de Raad van Advies ook veel ervaring heeft, moet ook een trigger voor Rob zijn geweest. Het zit ‘m vooral in het geven van algemene reflectie op het ondernemerschap. In het onderwerp overdracht bijvoorbeeld ben ik geen expert, maar ik ken veel mensen in mijn netwerk die dat wel zijn.”
Vrouw zijn
Josette wil zich na een verzoek om ergens bij aan te sluiten, nog weleens afvragen of het om haar kennis gaat of om het feit dat ze een vrouw is. “Dat idee heb ik bij Rob totaal niet. Wel denk ik dat vrouwen in het algemeen in een gezelschap wat scherper zijn op de ongeschreven regels dan mannen. Ik stel de wedervraag: jij zegt nu dit, maar waar komt de vraag precies vandaan?” En hoe pikt Rob de adviezen op van haarzelf en de andere leden, denkt Josette? “Rob kennende gaat hij serieus met ons advies aan de slag, het is geen zeker geen show. Hij zoekt oprecht onze feedback op thema’s die spelen en hij wil blijven leren. Het is fijn om te merken dat wat wij doen als vrijwilliger, als heel waardevol wordt gezien.”
Lees nog meer interviews met Raad van Advies leden: