Warehousing vs. Fulfilment

In de logistieke dienstverlening wordt vaak gesproken over warehousing en (e-)fulfilment. Deze twee logistieke diensten worden vaak door elkaar gebruikt, maar staan eigenlijk los van elkaar. We leggen u graag uit wat het verschil is.

Wat is warehousing?

Als eerste nemen we beide begrippen even kort onder de loep. Want wat is warehousing nu eigenlijk? Warehousing is het opslaan van goederen die later worden verkocht of gedistribueerd.

Deze goederen (zowel food als non-food) worden opgeslagen in een zgn. warehouse, een magazijn, dat meestal zo is ontworpen dat producten voor korte of lange termijn kunnen worden gestald. Doordat de meeste bedrijven geen ruimte hebben om voorraden op te slaan, wordt vaak opslagruimte gehuurd. De omvang hiervan kan variëren van een geheel warehouse tot een of meerdere schappen, al naar gelang de grootte van de voorraad. Door deze externe opslagmogelijkheid hoeft de klant geen voorraad in eigen beheer te houden. Dat scheelt in ruimte en vaak ook in kosten, aangezien men niet hoeft te investeren in personeel en locatie.

Warehouse Management Systeem

Een warehouse is vrijwel altijd voorzien van een geavanceerd warehouse managementsysteem (WMS). In dit zogenoemde beheersysteem worden invoer, opslag en verzending nauwkeurig bijgehouden. Het systeem geeft continu up to date voorraadinformatie over onder andere hoeveelheid, aantal inkomende orders, verpakking/verpakken, transport en verzending et cetera. Kortom: met een warehouse managementsysteem heeft zowel het warehouse personeel als de klant altijd inzicht in de actuele voorraad.

Wat is fulfilment?

U weet nu wat warehousing inhoudt. Maar wat is dan precies fulfilment? U leest het hier, maar kort gezegd is fulfilment het gehele proces van orderafhandeling. Met geheel bedoelen we van A tot Z, dus vanaf het moment dat een order binnenkomt tot aan het bezorgmoment bij de klant.

Fulfilment en e-fulfilment

Fulfilment is het gehele orderafhandelingsproces, maar wat is e-fulfilment dan? E-fulfilment is eenvoudigweg de volledige afhandeling van orders binnenkomend uit webshops. Dus waar fulfilment voornamelijk draait om orders vanuit retailers, fabrieken en/of groothandels, heeft e-fulfilment betrekking op online shopping. Het procesverloop blijft verder gelijk.

Verschil warehousing en fulfilment

Dan komen we nu tot de clou van dit verhaal: waar ligt nu het verschil tussen deze twee logistieke diensten?

Warehousing is zoals gezegd de opslag van goederen. Fulfilment is méér dan dat. Het fulfilmentproces begint met de inslag, de ontvangst van de goederen. Daarna worden de goederen opgeslagen in een warehouse. Indien er een bestelling binnenkomt, volgt het orderpicken: producten worden bij elkaar gepakt, indien nodig gemonteerd, en vervolgens verpakt, verzendklaar gemaakt en verzonden.

 

WarehousingFulfilment
Inslag (ontvangst & registratie)Inslag
Opslag in warehouseOpslag in warehouse
Orderverwerking (orderpicken)
Assemblage en/of montage
In-, om- of verpakken
Verzenden

Conclusie: warehousing valt dus onder fulfilment!

Meer weten?

U weet nu wat het verschil is tussen warehousing en fulfilment. Als veelzijdige logistiek dienstverlener bieden ook wij u beide diensten aan. Dus bent u op zoek naar een partner voor betrouwbare en voordelige opslag, voorraadbeheer én orderafhandeling, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Zoekt u naar een combinatie van werkzaamheden dan is 3PL dienstverlening misschien wat voor us.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan gerust contact met ons op.