Wat is Warehousing?

In de logistieke dienstverlening wordt vaak gesproken over Warehousing. Maar wat is Warehousing nu precies en waarom zou je dit inzetten? Wij leggen het u hieronder uit.

 

De definitie van Warehousing

Warehousing is het opslaan van goederen die later worden verkocht of gedistribueerd. Soms worden de termen warehouse en distributiecentrum door elkaar gebruikt, maar toch is dit niet hetzelfde. Een warehouse is feitelijk alleen de opslagruimte, terwijl een distributiecentrum zich naast opslag ook bezighoudt met orderpicking en orderverwerking (vaak inclusief transport).

 

Warehouses

De goederen worden opgeslagen in een daarvoor bestemd magazijn, een zogenoemd warehouse. Warehouses zijn speciaal ontworpen om producten voor korte en langere termijn op te slaan. Ze worden veelal gebruikt door fabrikanten, importeurs, exporteurs, groothandels, transportbedrijven et cetera. Sommige grote bedrijven beschikken over hun eigen warehouses, maar veelal wordt een dergelijke ruimte, of een deel ervan, gehuurd. Door deze externe opslagmogelijkheid hoeven fabrikanten, retailers, groothandels en dergelijke geen voorraad in eigen beheer te houden. Dat scheelt vaak in ruimte en in kosten.

Kenmerkend voor warehouses zijn de laadkades waar vrachtwagens hun ladingen kunnen
laden en lossen. Daarnaast beschikken de meeste magazijnen over:

  • Grote stellingen die maximale opslagcapaciteit en gemakkelijke toegang tot het product bieden. De goederen staan hier gestructureerd en veilig opgeslagen;
  • Kranen, vorkheftrucks en/of transportbanden om de goederen te sorteren of door het warehouse te verplaatsen;
  • Voorraadbeheersoftware waarmee kan worden uitgezocht wat, waar, hoe, hoeveel en wanneer is opgeslagen;
  • Geavanceerde beveiligingssystemen.

 

Welke producten worden opgeslagen varieert enorm. Het kan gaan om opslag van voorraden consumentenproducten van winkels en webshops, maar ook om grondstoffen, verpakkingsmaterialen, (reserve)onderdelen of componenten met betrekking tot landbouw
en productie.

 

Warehouse Management

Een warehouse is vrijwel altijd voorzien van een geavanceerd warehouse managementsysteem (WMS). Warehouse management is eigenlijk niets meer dan het beheer (management) van het magazijn (warehouse).

Vaak wordt dit beheer uitgevoerd met een warehouse managementsysteem waarbij invoer, opslag en verzending de boventoon voeren. Het systeem geeft altijd up to date informatie over de betreffende voorraad: hoeveel er nog op voorraad is (en dus wat er eventueel moet worden aangevuld), waar de voorraad zich bevindt in het warehouse, hoeveel orders er binnenkomen, wat moeten worden verpakt en hoe, informatie over transport en verzending et cetera. Anders gezegd: een WMS beheert de goederenstromen binnen het magazijn. Met een dergelijk systeem heeft zowel het warehouse personeel als de klant altijd inzicht in de actuele voorraad.

Waarom warehousing?

Zoals hierboven als kort toegelicht kiezen partijen vaak voor warehousing als zij zelf niet over een opslagruimte of magazijn beschikken. Maar ook uit kostenoverweging: er hoeft niet zelf te worden geïnvesteerd in personeel en locatie. Op- en overslag van goederen, voorraadbeheer, orderpicking en transport worden uit handen genomen, dus warehousing betekent ook een stuk gemak voor de klant. Zodat deze zich kan concentreren op de kernactiviteiten van zijn of haar bedrijf.

 

Gerelateerde kennis:

 

Chain Logistics & Warehousing

Hierboven leest u wat warehousing in het algemeen inhoudt. Als veelzijdige logistiek dienstverlener bieden ook wij u warehousing mogelijkheden. Voor betrouwbare en voordelige opslag en voorraadbeheer hoeft u dan ook echt niet verder te zoeken!

Meer weten over onze warehousing mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op.