Gepubliceerd op: 05/04/2022

“Als sociaal ondernemer vergeet Rob de winstgevende kant niet”

Carolien van Wersch, lid van Raad van Advies over de combiantie tussen winstgevend zijn en sociaal ondernemen

Sinds het eerste uur is Carolien van Wersch lid van de Raad van Advies van Chain Logistics. Ze leerde Rob kennen bij de leergang Sociaal Ondernemen, toen nog aan Nyenrode  Business Universiteit. Daar stond Carolien als docent voor een groep van zo’n vijftien toehoorders. Rob zat daartussen. Haar boodschap sprak hem aan: sociaal gedreven ondernemers moeten hun winstoogmerk niet ondergeschikt maken aan het maatschappelijke doel dat ze zichzelf hebben gesteld.

“Sommige ondernemers hebben de neiging de winstgevende kant uit het oog te verliezen. Daar behoed ik hen voor. Rob is daar trouwens geen voorbeeld van, zeker niet. In mijn ogen heeft hij de combinatie heel goed begrepen.” Carolien wil maar zeggen, sommige ondernemers zijn iets te veel idealist en vergeten dat ze een business hebben te runnen.

Brutale vraag
Bij de afsluiting van de leergang zei Rob tegen haar dat hij een brutale vraag had. “Daarna vroeg hij me of ik zitting wilde nemen in de Raad van Advies van Chain Logistics. Waarom hij me er graag bij wilde hebben? Ik denk omdat ik zowel ervaring in de corporate wereld heb als in het maatschappelijke domein. Dat is volgens mij precies de combinatie die je als sociaal ondernemer nodig hebt.”

Carolien van Wersch

Vergroten of juist verkleinen
Met haar bedrijf Double Purpose ondersteunt Carolien bedrijven en organisaties met advies, trainingen en workshops. “We adviseren grote bedrijven over de manier waarop ze meer impact kunnen maken en we laten sociale ondernemers groeien. Grote bedrijven die in eerste instantie winst gedreven zijn, kunnen ook sociaal ondernemen. We laten hen positieve effecten vergroten en de negatieve verkleinen. Denk aan negatieve effecten die een groot bedrijf op het milieu kan hebben.” Naast haar werk voor Double Purpose is Carolien als directeur verbonden aan Voor Goed, een stichting die werkt aan projecten in Rotterdam die het sociaal ondernemen aanjagen.

Klankbord
Wanneer ze samen met de andere leden uit de Raad van Advies samenkomt met Rob, Tim en Rik, probeert Carolien zoveel mogelijk te luisteren. “Vanuit mijn ervaring en met mijn gezond verstand geef ik een advies. Rob gebruikt ons als klankbord.” De financiële vraagstukken laat Carolien liever voorbij gaan. “De ene keer adviseer ik over de continuïteit van het bedrijf en de toekomstige overdracht. Een andere ging is mijn advies meer HR-gerelateerd.”

Wat Carolien betreft, snijdt het mes aan twee kanten. De nuttige adviezen die ze hoort, steekt ze in haar zak. “Natuurlijk leer ik hier ook van. Iedere ondernemer leert van een andere ondernemer. Maar, de oplossingen die je hoort, implementeer je niet zomaar één-op-één. Oplossingen vertalen naar je eigen bedrijf, vergt soms ook het vermogen tot anders denken.”

Van nature
In Rob ziet Carolien een ondernemer die in eerste instantie van nature sociaal onderneemt. “Rob positioneerde zich niet direct als sociaal ondernemer. Daar ligt zijn kracht en dat vind ik ook zo tof aan Chain Logistics. Natuurlijk, het is een concurrerend bedrijf. Maar Rob werkt uit zichzelf als sociaal ondernemer zonder dit direct mee te nemen in zijn propositie. Door de jaren heen is hij het wel meer gaan uitdragen. Dat juich ik alleen maar toe.”

Regelmatig contact
Carolien houdt wel van een ambitie en heeft de ontwikkelingen rondom de verhuizing van Chain Logistics naar een groter pand met interesse gevolgd. Het contact tussen de twee verloopt ook buiten de reguliere bijeenkomsten van de Raad van Advies. “We bellen of mailen elkaar geregeld. Dan vraagt Rob mij hoe ik aankijk tegen een onderwerp dat op dat moment actueel is. En op mijn beurt zet ik Rob ook graag in voor mijn eigen werk, als ik hem vraag zijn verhaal te komen doen.”

Meer interviews met Raad van Advies leden?

Wim Bens

Bastiaan van den Noort

Doesje Fransen

Arno Knechten