Reintegratie, Specialties

Gepubliceerd op: 29/06/2015

Voorstel sociaal keurmerk aangeboden aan tweede kamer

RBS_Ins_Ent_Social_unlocked_logo cropped

Keurmerk
Vier landelijke partijen, Social Enterprise NL, Cedris, Vebego en PSO-Nederland, pleitten vandaag in de Tweede Kamer voor de landelijke erkenning en de invoering van een keurmerk voor de sociale firma. Vereiste voor zo’n keurmerk is dat minimaal 30 procent van het werk in een onderneming wordt gedaan door mensen met een beperking. Dat sluit aan bij de Europese definitie voor sociale firma. Het keurmerk kan worden opgenomen in de al bestaande PSO-ladder, een keuringssysteem voor inclusief ondernemerschap.

Erkenning
Erkenning middels een keurmerk maakt het voor sociaal ondernemers gemakkelijk om zich te onderscheiden van andere partijen en middels een juridische positie hunimpact first -beleid aan te tonen. Dat kan ook een belangrijke rol spelen bij aanbestedingen. Op termijn kunnen aan die erkenning ook fiscale voordelen of lagere werkgeverslasten worden gekoppeld, zoals in veel andere Europese landen gebruikelijk is. Iets voor op het verlanglijstje bij het belastingplan, wat deze vier partijen betreft.

Voor meer informatie en inzicht in het voorstel verwijzen wij u graag naar het oorspronkelijke artikel van Social Enterprise NL op 24-06-2015