Gepubliceerd op: 17/06/2022

Kwaliteitsadviseur: Elke dag een stukje beter willen worden

De kwaliteitseisen aan de dienstverlening van Chain Logistics in goede banen leiden. Met die opdracht ging Rigette Hesen in mei aan de slag. Rigette heeft een duidelijk doel voor ogen in haar werk: “Doe de dingen die passen bij een organisatie en stel gezamenlijke doelen. Communicatie, dat is het sleutelwoord.”

Rob Jansen en Rigette kennen elkaar al 25 jaar. Hij zag Rigette graag naar zijn bedrijf komen. “Rob vertelde me dat hij me bij het bedrijf vond passen. Hij heeft grote plannen en het bedrijf groeit hard. Ik wilde hier graag deel van uitmaken.”

Groot rijbewijs
Met veel plezier werkte Rigette bijna 25 jaar bij Modine, een klant van Chain Logistics. Tot het moment waarop ze besloot haar horizon te verbreden. Ze ging aan de slag bij een ander bedrijf, maar die jas bleek niet helemaal te passen. De periode die volgde, gaf Rigette de gelegenheid stil te staan bij wat ze echt wilde. Haar groot rijbewijs halen, stond al lange tijd op haar wensenlijst en Rigette besloot de sprong te wagen. “Ik wilde graag een combinatie maken tussen rijden op de vrachtwagen en andere werkzaamheden, maar wist nog niet precies hoe of wat.”

Vakantiegevoel
In april 2021 stapte ze in de vrachtwagen bij eentransportbedrijf. “In eerste instantie vond ik het spannend. Doodeng zelfs, maar ontzettend leuk. De vrijheid en zelfstandigheid vind ik prettig. Bij het ochtendgloren heb je een prachtig uitzicht vanuit de cabine. Het is meer een hobby, of een soort vakantie. Het voelt in ieder geval niet als werken.”

Processen structureren
Aan het einde van dat jaar startte ze voor de andere helft van de tijd bij Chain Logistics. In eerste instantie achter het stuur, maar Rob zag meer mogelijkheden. Een kwaliteitsafdeling, die had Chain nog niet. Als het om kwaliteitsmanagement ging, leverde iedereen een kleine bijdrage tussen de eigen werkzaamheden door. De behoefte aan het structureren van processen groeide.

Zo ging Rigette van start. In haar functie wil Rigette processen in het bedrijf elke dag een klein stukje beter maken. Dat kan over het milieu gaan, maar ook over orde en netheid in het bedrijf. Volgens Rigette is bij alle lopende zaken communicatie het sleutelwoord. Het is inmiddels een veelgebruikte uitspraak van Rigette: “Vandaag hetzelfde doen als morgen. Doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.”

Geen 10 maar 2 muisklikken
Daar voegt ze nog aan toe: “Stel gezamenlijke doelen en je komt elke dag een stapje vooruit. En leg aan de mensen intern uit waarom je doet wat je doet. Dat helpt ook. 5S is hier een goede methodiek voor.” 5S helpt de werkplek te organiseren met als doel efficiënter werken. Dat lukt door verspilling tegen te gaan en processen gestandaardiseerd te inrichten. Daar moet een kwaliteitsmanagementsysteem bij helpen. “Niet hoeven zoeken naar een formulier, maar het formulier in twee muisklikken kunnen vinden.”

Medewerkers blij, eindklant blij
Het uitgangspunt: Wanneer Chain Logistics interne processen goed op orde heeft en zaken kan borgen, dan is de klant verzekerd van een goede kwaliteit van het eindproduct. “Binnen een groeiende en serieuze organisatie wil je het voor iedereen goed doen, zowel intern als extern. Je wilt klanten tevreden stellen en tevreden houden. Een goede borging van een kwaliteitssysteem is daarbij essentieel.”

Rigette is blij dat ze daarin mag ondersteunen. En het rijden op de vrachtwagen? Dat doet Rigette nog steeds, bij het andere bedrijf. De combinatie tussen rijden op de vrachtwagen en het werken op kantoor, bevalt haar goed. “En is het een keer nodig, dan kan ik ook bij Chain op de wagen springen.”