Gepubliceerd op: 18/03/2022

Recyclen? Vooral winst te halen bij bewustwording consument

Op de Internationale Dag van het Recyclen erkent Chain Logistics dat het zelf nog stappen kan zetten als het om verduurzamen gaat. Het succes van die stappen hangt ook af van bewustwording bij de consument. Rik Jansen, manager warehouse: “Papieren verpakkingen zien er voor de consument duurzaam uit, terwijl ze dat niet helemaal zijn.”

Chauffeurs die bij Chain Logistics de vrachtwagen instappen, krijgen vaak een bekertje koffie mee. De bekers van karton bestaan voor een gedeelte uit plastic. Uiteindelijk belanden ze in de container voor restafval. “Deze bekers willen we in de toekomst apart laten ophalen. Dan worden de bruikbare delen uit de bekers gehaald , vermalen en hergebruikt voor dezelfde bekers. Dat zou een echte verbeterslag zijn.”

Plastic, opvulchips en papier
De kartonnen koffiebekers zijn een goed voorbeeld van een verbeterslag die Chain Logistics intern kan doorvoeren. Op het gebied van recyclen, is het bedrijf van meerdere factoren afhankelijk. Te beginnen met het oordeel van de consument. In het verpakken van artikelen worden nu plastic, opvulchips of papier gebruikt. De keuze hangt af van de klant, die zijn goederen naar de consument verstuurt.

Ervaring van de consument
De opvulchips die Chain gebruikt, zijn biologisch afbreekbaar. De consument is zich daar vaak niet van bewust en beschouwt de chips als slecht voor het milieu. Rik Jansen ziet het probleem. “Consumenten willen dat verpakkingen milieuvriendelijk ogen, terwijl ze dat vaak niet zijn. Denk aan papieren vullingen in een verpakking. Het papier dat verpakkingen opvult, kost aan de voorkant veel meer energie om te maken dan de plastic oplossingen.”

Papier minst milieuvriendelijk
Het is lastig voor te stellen, maar in de top drie van minst schadelijk voor het milieu staan plastic verpakkingen op nummer 1, mits goed gescheiden. Houd je plastic verpakkingen apart –hard bij hard en zacht bij zacht, dan zijn de opgeblazen plastic zakjes het meest milieuvriendelijk.” Plastic wordt gevolgd door de opvulchips en papieren verpakkingen sluiten de rij.

95 versus 70 procent

Chain Logistics gebruikt plastic verpakkingen wanneer lichte verpakkingen moeten worden opgevuld. De vaak groen gekleurde opvulchips worden gebruikt voor het opvullen van zwaardere goederen. Van papier is in verhouding verreweg de grootste hoeveelheid nodig. “Toch is dat precies wat consumenten graag zien bij het openen van een verpakking. En dat terwijl plastic voor 95 procent recyclebaar is en karton voor 70 procent.”

Voor bewustwording zorgen
Chain Logistics ziet een rol voor zichzelf weggelegd om vooral de consument steeds meer bewust te maken van het effect van hun voorkeur. “Dan kunnen wij ook andere keuzes maken. Daarbij is papier als opvulmiddel kostbaarder in vergelijking met plastic en opvulchips.”

Netwerkclub
Chain Logistics doet zelf ook graag kennis op over verduurzaming. Daarom sloot het zich onlangs aan bij een netwerkclub van recyclingbedrijf Van Kaathoven, met de titel Open Over Afval. Eens per drie maanden komen bedrijven uit de regio samen en wisselen ze ideeën uit over recyclingsoplossingen. De teller van het aantal deelnemende bedrijven staat inmiddels op 99.