Gepubliceerd op: 19/12/2014

Motie Tweede Kamer voor fiscale voordelen sociale ondernemingen aangenomen

nv0t1sz9qc4nwooedbyb

Social Enterprise NL meldt: Vorige week vrijdag hebben Tweede Kamerleden Carola Schouten (ChristenUnie) en John Kerstens (PvdA) een motie ingediend om sociale ondernemingen fiscaal te belonen. De motie is op 16 december aangenomen. Schouten en Kerstens stellen hierin dat sociale ondernemingen een nuttige bijdrage leveren aan de participatie van mensen met een arbeidsbeperking en zien deze maatschappelijke waarde graag terug in een fiscale beloning. Een financiële stimulans zou volgens de Kamerleden kunnen bijdragen aan een verdere stijging van het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

De op handen zijnde banenafspraak en quotumheffing geeft volgens Schouten en Kerstens geen positieve prikkels aan werkgevers om meer mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Een fiscaal voordeel doet dat in hun ogen wel.

Het aannemen van de motie betekent dat de regering moet gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om sociale ondernemingenfiscaal  te belonen.

Social Enterprise NL is erg blij met deze steun voor sociale ondernemingen in de Tweede Kamer. Over de rol van sociale ondernemingen bij het creëren arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking publiceerde Social Enterprise NL op 28 november het boek ‘Iedereen Werk, Iedereen Winst’. Ook de beleidsagenda ‘Iedereen Winst. Samen met de overheid naar een bloeiende social enterprise sector’ geeft aanbevelingen voor het stimuleren van sociaal ondernemerschap.