Distributie & Mailing, Economy Express, Logistics, Postbezorging, Specialties

Gepubliceerd op: 22/07/2016

Let op! Nieuwe vorm van pakketfraude

Radar meldt: Oplichters laten pakketjes bezorgen bij leegstaande huizen. Ze halen de bestelling vervolgens op bij de nietsvermoedende buren. Zonder er iets voor te betalen. Juridisch dienstverlener DAS waarschuwt in Metro voor deze nieuwe vorm van pakketfraude. Hoe gaan de fraudeurs te werk en wat kun je doen?

In het bovengenoemde voorbeeld is de webwinkel vermoedelijk de uiteindelijke gedupeerde. Dennis Heemstra van DAS zegt in Metro dat de kans klein is dat je moet betalen als de factuur niet op je naam staat en alleen je adres gebruikt wordt. Het is dus verstandig om het naambordje van je deur te halen als je huis te koop staat en je nauwelijks meer thuis bent.

Er zijn meerdere vormen van pakketfraude bekend. Oplichters laten bijvoorbeeld pakketjes bezorgen op een ‘willekeurig’ adres. De nietsvermoedende bewoners tekenen voor ontvangst. De oplichters staan daarna op de stoep om de bestelling mee te nemen met het excuus dat ze het verkeerde adres hebben opgegeven. Op dat ‘verkeerde’ adres wordt later ook de rekening bezorgd.

Tips

  • Wees extra alert als je in een appartementencomplex woont, deze woningen zijn gewild bij oplichters omdat de buren vaak ook niet precies weten wie waar woont;
  • Neem geen pakketjes aan voor vreemden en teken niet voor ontvangst (toch gedaan? Geef de bestelling niet zomaar aan iemand die voor je deur staat en zich niet wil legitimeren);
  • Staat je huis leeg en ben je er weinig? Haal het naambordje bij de voordeur weg.