Wat is het verschil tussen 3PL en 4PL?

3PL is een service waarmee bedrijven logistieke diensten kunnen uitbesteden aan een andere partij. Lees ons "Wat is 3PL" artikel om precies te leren wat 3PL is.

Verschillen 3PL en 4PL

3PL staat voor Third Party Logistics. En u raadt het al, 4PL is een afkorting van Fourth Party Logistics.
U ziet de termen 3PL en 4PL al snel voorbij komen op het moment dat u een logistiek dienstverlener zoekt die logistieke werkzaamheden van uw bedrijf uit handen kan nemen. Zowel 3PL- als 4PL-dienstverleners kunnen hierop inspelen, maar waar zitten nu precies de verschillen? Dit artikel legt uit waarin de twee zich van elkaar verschillen en laat vooral zien dat ze in elkaars’ verlengde liggen. De uitleg helpt u op weg een keuze te maken tussen één van de twee diensten, die op dit moment het beste bij uw bedrijfsvoering en plannen past.

Eén logistiek dienstverlener
Spreekt u over 3PL, dan heeft u het over meerdere logistieke activiteiten onder één paraplu. Een bedrijf dat van deze logistieke activiteiten gebruikmaakt, kiest voor één logistiek dienstverlener die transport, voorraadbeheer en assemblage uit handen neemt. Heeft u behoefte aan meer dan één logistieke oplossing, dan biedt 3PL uitkomst.

De hele supply chain
In tegenstelling tot een 3PL-dienstverlener, kan een 4PL-dienstverlener de complete supply chain verzorgen. Een 4PL-bedrijf heeft niet altijd een eigen locatie. De kracht van een 4PL-bedrijf zit in het vinden van geschikte logistieke diensterleners waaraan logistieke werkzaamheden worden uitbesteed. Daarmee fungeert een 4PL-dienstverlener vooral als tussenpersoon. U kunt een 4PL-dienstverlener ook wel zien als een ketenregisseur. Een 4PL-dienstverlener schakelt 3PL-dienstverleners in die de logistieke werkzaamheden uitvoeren.

Concrete verschillen en overeenkomsten

De verschillen tussen beide diensten staan hieronder weergegeven:

 3PL4PL
TransportXX
OpslagXX
WarehouseXX
Productorders verwerkenX
Verbruiksmaterialen inkopenX
Strategisch partnerX

 

Bovenstaande tabel laat zien dat bij 4PL ook diensten als transport, opslag en warehousing uit handen worden genomen maar dat sprake is van aanvullende dienstverlening. Een dienstverlener die 4PL-diensten verzorgt, kan de gehele supply chain overzien en het volledige supply chain management optimaliseren. Het verwerkt ook productorders, koopt verbruiksmaterialen in en fungeert als strategisch partner.

Voor groot of klein?

Zowel kleine als grote bedrijven kiezen voor het uitbesteden van logistieke activiteiten en maken van 3PL of 4PL gebruik. Grotere bedrijven zijn vaak wel in staat processen zelf uit te voeren, maar uitbesteding is voor hen een strategische keuze. Kleinere bedrijven op hun beurt beschikken vaak niet over een grote loods, eigen productiemedewerkers of vrachtwagenchauffeurs. Ook dan is het logisch om processen uit te besteden. Hun kracht ligt bijvoorbeeld bij marketing of het technisch hoogwaardig fabriceren van producten bij maakbedrijven. Ze zijn minder goed in het logistieke proces, ze zijn er niet voor gecertificeerd of ze hebben de (vervoers)middelen niet. Processen waarin ze zelf niet zijn gespecialiseerd, worden met de hulp van 3PL- en 4PL- diensten professioneel uitgevoerd.

Waarom kiezen voor 3PL of 4PL?

Naarmate de behoefte groeit om meerdere deelprocessen uit te besteden, maken bedrijven gebruik van 1PL tot en met 5PL. Vaak is dat een glijdende schaal. Maakt een bedrijf gebruik van 3PL, dan treedt een externe logistiek dienstverlener op als tussenpersoon. Het bedrijf dat gebruik maakt van 3PL, weet altijd waar zijn goederen zich bevinden. Dat geeft controle. Tegelijkertijd biedt 4PL uitkomst omdat globale handel steeds meer toeneemt. Heeft een bedrijf behoefte aan opschalen, dan kan dit in het geval van 4PL eenvoudig worden geregeld.

Veelgestelde vragen

De vragen die 3PL- of 4PL-dienstverleners krijgen over hun verzameling van diensten, gaan niet zozeer over de verschillen tussen 3PL of 4PL. Zo kan 3PL betekenen dat een bedrijf transport en opslag biedt, maar het kan evengoed assemblage verzorgen en inkoopondersteuning bieden. Chain Logistics biedt zowel 3PL- als 4PL-diensten. Medewerkers van Chain Logistics merken dat klanten vaak verrast zijn om te horen dat ze behalve met transport ook met opslag en assemblage geholpen kunnen worden. De vragen die klanten aan Chain Logistics stellen, spitsen zich dan ook vooral toe op wat er allemaal kan worden uitbesteed en hoe ver de mogelijkheden reiken.