Gepubliceerd op: 31/08/2020

Interview over Open Hiring bij Chain Logistics

Nu door de coronacrisis het aantal werklozen fors toeneemt, zal het voor veel werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt moeilijker worden om aan een baan te komen. Voor hen is het vaak lastig om door de standaard sollicitatieprocedures heen te komen: een curriculum vitae met een gat in het arbeidsverleden, een niet-westerse achternaam of 55-plus en al even werkloos zijn vaak al redenen om iemand af te wijzen. Maar dankzij Open Hiring kan iedereen aan de slag, want dit Amerikaanse concept werkt anders dan anders: je hoeft geen sollicitatiebrief te sturen en geen sollicitatiegesprek te voeren. Je plaatst jezelf op een wachtlijst en zodra je aan de beurt bent, is de baan voor jou. Niemand wordt uitgesloten en iedereen krijgt een kans. Het klinkt als een sprookje, maar het gebeurt toch echt in Nederland. Zelfs tijdens deze crisis.

“Ik was al 15 jaar aan het solliciteren, maar kreeg altijd de deksel op mijn neus”

Zo is de 50-jarige Gertie afgelopen mei via Open Hiring begonnen als productiemedewerker bij de logistieke dienstverlener Chain Logistics in Uden. “Ik was al 15 jaar aan het solliciteren, maar kreeg altijd de deksel op mijn neus. Ik wou zo graag aan het werk en financieel mijn steentje bijdragen aan mijn gezin, maar elke keer weer werd ik afgewezen. Omdat ik te weinig ervaring had, of omdat ze bang waren dat ik uit zou vallen door de chronische pijn aan mijn armen. Of ik kreeg helemaal geen reden. De muren kwamen thuis op me af. Het is zo fijn om nu weer onder de mensen te zijn. En het werk is leuk om te doen: controleren, sorteren, monteren, het maakt mij niet zoveel uit wat ik doe, als ik maar bezig kan zijn.”

Voor Gertie is Open Hiring een uitkomst. Eindelijk aan het werk na al die jaren vruchteloos solliciteren. En al heeft ze chronische pijnklachten: “Als ik werk heb ik afleiding en heb ik minder last dan thuis. Dus ik werk liever!”

De Amerikaan Bernie Glassman is het brein achter Open Hiring. Hij begint in 1982 de koekjesfabriek Greyston Bakery in Yonkers, een achterstandswijk in New York. Hier is veel armoede en criminaliteit. Glassman wil de armoede bestrijden door werk te creëren voor mensen die het moeilijkst aan een baan komen: ‘We don’t hire people to bake brownies, but we bake brownies to hire people’, is zijn motto. Hij stelt daarbij de mensen die hij een baan biedt, geen vragen. Wel of geen opleiding, een detentieverleden of een beperking? Greyston Bakery hoeft het niet te weten. Het enige dat telt, is de wil om aan de slag te gaan. Deze aanpak blijkt te werken. Sinds de oprichting heeft het bedrijf duizenden banen gecreëerd en een succesvolle samenwerking met ijsfabrikant Ben& Jerry’s zet het bedrijf en de Open Hiring-filosofie definitief op de kaart.

In 2019 zijn Greyston Bakery en de Nederlandse maatschappelijk ontwikkelaar Start Foundation een samenwerking aangegaan om Open Hiring in ons land te introduceren. Inmiddels zijn er 13 bedrijven die met Open Hiring vacatures invullen.

Zo ook Chain Logistics: “Toen ik voor het eerst over Open Hiring hoorde, dacht ik: ‘Dat is niks voor ons.’ Wij hebben veel vrachtwagenchauffeurs in dienst en daar leek het me niet geschikt voor”, aldus directeur Rob Jansen van Chain Logistics. “Maar voor de assemblagewerkzaamheden is het een ander verhaal. Daar is meer ruimte voor begeleiding in de eerste weken en inmiddels zijn we razend enthousiast!”

Chain Logistics (75 werknemers) is één van de eerste bedrijven die door Ingeborg Zwolsman van Start Foundation wordt gevraagd om mee te doen aan het experiment om Open Hiring in Nederland in te zetten op de arbeidsmarkt en inmiddels heeft het bedrijf 18 werknemers via Open Hiring aangenomen. “Het zijn vooral MKB-bedrijven die geschikt zijn voor deze filosofie: de lijnen moeten kort zijn tussen management en medewerkers. En grote betrokkenheid is belangrijk. Het zijn de werkgevers met een ‘warm hart’ die je hier als eerste voor benadert,” aldus Ingeborg Zwolsman.

Rob Jansen is zo’n werkgever met een warm hart. Toen hij Chain Logistics 20 jaar geleden oprichtte, nam hij zich voor om op een andere manier leiding te geven dan de Amerikaanse bedrijven waar hij tot dan toe voor gewerkt had. Hun harde, zakelijke mentaliteit sprak hem niet aan. “Dat moet anders kunnen,” aldus Rob. “Wij willen sociaal ondernemen en iets doen voor de maatschappij. Geld verdienen is ook belangrijk, want we willen dat ons bedrijf over 20 jaar nog steeds bestaat, maar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen of een kans geven om verder te groeien, geeft zoveel meer voldoening dan alleen maar geld verdienen.”

“Open Hiring is het meest eerlijke systeem dat er is”

Al is Rob niet direct overtuigd dat de filosofie van Open Hiring aansluit bij zijn bedrijf, toch gaat hij in op de uitnodiging van Start Foundation. “In het begin was ik best wel sceptisch over wat voor types je dan over de vloer zou krijgen en huiverig of dit zou werken. Maar ik vind dat je open moet staan voor nieuwe initiatieven, anders verandert er nooit iets.” En dus worden er flyers verspreid en oproepen geplaatst op social media en kunnen mensen zich aanmelden om productiemedewerker te worden. Voor het inschrijven moeten de mensen fysiek langskomen. “We zitten op een industrieterrein buiten Uden, dus je moet letterlijk een stap zetten om hier te komen.”

“Het fijne van Open Hiring is dat je kan laten zien dat je het werk aan kan, je kan jezelf echt bewijzen”

Er melden zich 25 mensen aan. Op dat moment is er één functie van 40 uur beschikbaar. Suzan staat als eerste op de lijst en krijgt dus de baan. “Ik zou Suzan nooit hebben aangenomen. Ik zou haar op uiterlijke kenmerken hebben afgewezen. Ze had excentriek haar, piercings, tatoeages. Dan blijkt dat je toch heel bevooroordeeld bent en te veel op een eerste indruk af gaat, want Suzan is inmiddels ruim een jaar bij ons in dienst en ze functioneert uitstekend. Ik ben geschrokken van mijn eigen vooroordelen en ben ervan overtuigd dat iedereen mensen beoordeelt op de eerste indruk en dat is niet altijd de juiste. Ik ben blij dat je door dit systeem daarvan afstapt. Met Open Hiring krijgen werknemers een maand de tijd om zichzelf te bewijzen, om te laten zien wat ze waard zijn. Dat is het meest eerlijke systeem dat er is”, aldus Rob.

Suzan is, voordat ze via Open Hiring aan het werk gaat bij de productieafdeling van Chain Logistics, tien jaar thuis gebleven om voor haar kinderen te zorgen. Ze wilde wel werken, maar solliciteren was voor haar een grote stap. “Ik heb last van paniek- en angstaanvallen en ik vind het moeilijk om iets nieuws te doen. Ik vind een sollicitatiegesprek doodeng en ik kan mezelf niet goed verkopen tijdens zo’n gesprek. Toen ik op Facebook had gelezen over Open Hiring ben ik samen met mijn man naar Chain Logistics gegaan om me in te schrijven. Alleen durfde ik dat niet.”

Suzan meldt zich als eerste aan en kan direct aan de slag. En al vindt ze ook dat spannend, het gaat goed en na de proefmaand mag ze blijven en krijgt ze een contract. “Het fijne van Open Hiring is dat je kan laten zien dat je het werk aan kan, je kan jezelf echt bewijzen. Ik heb hier nu mijn sociale contacten en ik vind het fijn om onderdeel van een bedrijf te zijn. Het is hier echt een warm bad, iedereen is aardig en wil elkaar helpen. En het is heel gezellig. Na twee maanden heb ik wat over mijn achtergrond verteld. Ik kan erg aan mezelf twijfelen, maar ze laten hier merken dat ze tevreden zijn. Daardoor heb ik minder last van mijn angsten. Ik ga hier elke dag met veel plezier heen.”

“Als werkgever weet je niks over de mensen als ze beginnen, maar zodra ze hier rondlopen gaan ze praten en hoor je hun achtergrond. Dan hoor je soms schrijnende verhalen en ben je blij dat je ze hebt binnengehaald. Dit zijn stuk voor stuk gemotiveerde mensen. Dat is heel prettig werken. Iedereen met een goede mentaliteit, een positieve werkhouding en de wil om zich zelf te ontwikkelen, is hier meer dan welkom. Het is trouwens ook eigenbelang. Het productiewerk is best lastig om in te delen; soms is er veel werk, soms wat minder. Dat moet je met een flexibele pool van werknemers oplossen. Dankzij Open Hiring staan er nu 70 gemotiveerde mensen bij ons op de vacaturelijst en hebben wij voldoende werknemers om het werk uit te voeren.”

“Dankzij Open Hiring staan er nu 70 gemotiveerde mensen bij ons op de vacaturelijst en hebben wij voldoende werknemers om het werk uit te voeren”

Rob verwacht veel van Open Hiring in Nederland: “Nu is het een rare periode door de coronacrisis. Het aantal werklozen zal toenemen en minder bedrijven zitten nu verlegen om personeel. Maar krapte op de arbeidsmarkt gaat zeker weer komen en dan is Open Hiring een heel mooie manier om aan personeel te komen. En dan met name voor functies waar je in het begin goed zicht op hebt. Ik ben ervan overtuigd dat elk bedrijf wel functies heeft waarmee je het zou kunnen proberen. Met Open Hiring weet je zeker dat echt iedereen die wil werken ook kans maakt op een baan.”