Direct Express, Distributie & Mailing, Logistics, Pallet distributie, Specialties

Gepubliceerd op: 07/10/2016

Einde oneerlijke concurrentie truckers stap dichterbij

Logistiek.nl: Nederlandse vrachtwagenchauffeurs moeten beter worden beschermd tegen oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Voortaan kunnen ook opdrachtgevers die truckers uitbuiten worden aangepakt, en niet alleen transportbedrijven.

Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) reageert verheugd: ,,Alle foute transportbedrijven en ook alle foute opdrachtgevers kunnen vanaf nu keihard worden aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt. Alle chauffeurs in Nederland moeten krijgen wat ze verdienen.’’

Einde oneerlijke concurrentie

De minister vindt dat het afgelopen moet zijn met alle oneerlijke concurrentie op de weg met allemaal ,,gemene”schijnconstructies: ,,En met chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken.’’ Asscher diende daarom eerder dit jaar een wetsvoorstel in bij de Tweede Kamer.

Asscher maakt zich al jaren hard voor deze kwestie. In 2015 ging de wet Ketenaansprakelijkheid in werking. Deze bleek echter een hiaat te bevatten. Die is met de nieuwe aangenomen wet opgelost.  Voordat de wet in werking kan treden, moet ook de Eerste Kamer akkoord gaan met de wet.