Gepubliceerd op: 15 oktober 2020

Chain Logistics en Novio: een langetermijnrelatie met toekomst

Bij Chain Logistics staat een goede relatie met onze klanten voorop. Niet voor niets profileren wij ons als de meest persoonlijke logistieke dienstverlener. De langetermijnrelaties die we met een aantal van onze klanten hebben opgebouwd, is dan ook van grote waarde. Zo ook onze relatie met Novio Packaging uit Wijchen, totaalleverancier van verpakkingsmaterialen.

Pilot Rituals

Al sinds 2011 werken we samen met Novio. Maar om die samenwerking tot stand te laten komen, was nog niet makkelijk. Wij (Chain) waren ervan overtuigd dat wij Novio konden ondersteunen met logistieke dienstverlening, waaronder het assembleren en verpakken van hun producten. Maar Novio had alle zaken destijds al uitbesteed. Rob gaf echter niet op en sprak Novio op het juiste moment. Ze hadden namelijk net een probleem. Parfumflesjes die ze in China lieten vervaardigen, bevatten veel defecten, de levertijd was lang en de communicatie verliep stroef. We kregen dan ook een kans.

Als eerste pilot mocht Chain aan de slag om de parfumflessen van een destijds nog opkomend merk, Rituals, te voorzien van een aluminium label. De uitdaging was om aluminium op transparant glas te laten hechten, zonder dat er lijmsporen visueel zichtbaar waren… In China kregen ze het niet onder controle en in Nederland was de kwaliteitsbeleving bij sociale werkplaatsen vaak niet zo hoog. Ondanks dat Novio sociaal ondernemen zeer belangrijk vindt, was die sprong in het diepe dus nog wat te onzeker.

 

“We schakelen steeds in een vroeg stadium met Chain, zodat ze bij onze productontwikkeling mee kunnen denken in het verpakkingsproces. Zij voeren vervolgens een open tijdcalculatie uit en zetten de activiteiten om in een stuksprijs. Zo weten wij vooraf exact wat we aan kosten hebben”.
– Marck Jansen, Novio Packaging

 

Custom-made UV-lijm

Wij hebben de uitdaging met beide handen aangepakt en zijn vanuit klantperspectief gaan beredeneren hoe het beter kon. Wat zijn de knelpunten? Hoe lossen we die op? Vervolgens hebben we een custom-made UV-lijm laten ontwikkelen in combinatie met een UV-assemblagelijn. Dit bleek een succes. De parfumflessen werden door een zelfontwikkelde lijmrobot voorzien van UV-lijm. Vervolgens voerde een assemblagemedewerker een visuele inspectie uit of de aluminiumlabels voldeden aan de kwaliteitseisen om de labels vervolgens op de gelijmde flacon te plaatsen. Hierna werd het item op een lopende band onder de UV-lamp geplaatst waardoor de lijm kon uitharden. De lijm droogde transparant op, precies zoals gewenst.

Dit alles deden we met een gemengde groep medewerkers. Zo hebben we eigen mensen in loondienst, maar ook re-integratiekandidaten op het proces gezet.

Eindresultaat:
• Beter product
• Hogere kwaliteit
• Minder afval/afkeur
• Korte communicatie
• Social return

Van eenmalige projecten tot miljoenen stuks per jaar

De Rituals-pilot bleek dus een succes. Vervolgens hebben we een legio aan projecten uit mogen voeren voor Novio. Van het krimpen van producten en het inkorten en afzagen van houten diffusors tot het ompakken van pallets en het verlijmen van bamboe shampoodoppen. Deze projecten variëren van manueel tot vergevorderde automatisering en van eenmalige projecten van slechts 100 stuks tot projecten van miljoenen stuks op jaarbasis.

Tegenwoordig schakelt Novio ons al in een vroeg stadium in, zodat we bij de productontwikkeling mee mogen denken over het verpakkingsproces. Wij voeren vervolgens een open tijdcalculatie uit en zetten de activiteiten om in een stuksprijs. Zo weet Novio vooraf exact wat ze aan kosten hebben.

En het project waar het allemaal mee begon? Dat voeren we nog steeds uit! De parfumflessen hebben inmiddels een aantal redesigns gekregen, waardoor de processen compleet veranderd zijn, maar alle Rituals parfumflessen gaan nog steeds door de handen van Chain Assembly productiemedewerkers. En daar zijn we met recht trots op.

We hopen nog jaren op deze prettige manier met Novio samen te mogen werken.