Gepubliceerd op: 15/10/2020

Chain Logistics en Berlin Packaging: een langetermijnrelatie met toekomst

Bij Chain Logistics staat een goede relatie met onze klanten voorop. Niet voor niets profileren wij ons als de meest persoonlijke logistiek dienstverlener. De langetermijnrelaties die we met een aantal van onze klanten hebben opgebouwd, is dan ook van grote waarde. Zo ook onze relatie met Berlin Packaging uit Wijchen, totaalleverancier van verpakkingsmaterialen.

Pilot voor producent van cosmetica artikelen

Al sinds 2011 werken we samen met Berlin Packaging. Het bedrijf opereerde toen nog onder de naam Novio Packaging, eind 2019 werd Novio Packaging door Berlin Packaging overgenomen. Dat heeft aan onze samenwerking niets veranderd. Maar, het tot stand brengen van de samenwerking in 2011 was nog niet zo makkelijk. Wij van Chain Logistics waren ervan overtuigd dat we Berlin Packaging konden ondersteunen met logistieke dienstverlening, waaronder het assembleren en verpakken van producten.

Als eerste pilot mocht Chain aan de slag om de parfumflessen van een destijds nog opkomend producent van cosmetica artikelen, te voorzien van een aluminium label. De uitdaging was om aluminium op transparant glas te laten hechten, zonder dat er lijmsporen visueel zichtbaar waren… In China kregen ze het niet onder controle en in Nederland was de kwaliteitsbeleving bij sociale werkplaatsen vaak niet zo hoog. Ondanks dat Berlin Packaging sociaal ondernemen zeer belangrijk vindt, was die sprong in het diepe dus nog wat te onzeker.

 

“We schakelen steeds in een vroeg stadium met Chain, zodat ze bij onze productontwikkeling mee kunnen denken in het verpakkingsproces. Zij voeren vervolgens een open tijdcalculatie uit en zetten de activiteiten om in een stuksprijs. Zo weten wij vooraf exact wat we aan kosten hebben”.
– Marck Jansen, Berlin Packaging

 

Custom-made UV-lijm

Wij hebben de uitdaging met beide handen aangepakt en zijn vanuit klantperspectief gaan beredeneren hoe het beter kon. Wat zijn de knelpunten? Hoe lossen we die op? Vervolgens hebben we een custom-made UV-lijm laten ontwikkelen in combinatie met een UV-assemblagelijn. Dit bleek een succes. De parfumflessen werden door een zelfontwikkelde lijmrobot voorzien van UV-lijm. Vervolgens voerde een assemblagemedewerker een visuele inspectie uit of de aluminiumlabels voldeden aan de kwaliteitseisen om de labels vervolgens op de gelijmde flacon te plaatsen. Hierna werd het item op een lopende band onder de UV-lamp geplaatst waardoor de lijm kon uitharden. De lijm droogde transparant op, precies zoals gewenst.

Dit alles deden we met een gemengde groep medewerkers. Zo hebben we eigen mensen in loondienst, maar ook re-integratiekandidaten op het proces gezet.

Eindresultaat:
• Beter product
• Hogere kwaliteit
• Minder afval/afkeur
• Korte communicatie
• Social return

Van eenmalige projecten tot miljoenen stuks per jaar

De pilot van de producent van cosmetica artikelen bleek dus een succes. Vervolgens hebben we een legio aan projecten uit mogen voeren voor Berlin Packaging. Van het krimpen van producten en het inkorten en afzagen van houten diffusors tot het ompakken van pallets en het verlijmen van bamboe shampoodoppen. Deze projecten variëren van manueel tot vergevorderde automatisering en van eenmalige projecten van slechts 100 stuks tot projecten van miljoenen stuks op jaarbasis.

Tegenwoordig schakelt Berlin Packaging ons al in een vroeg stadium in, zodat we bij de productontwikkeling mee mogen denken over het verpakkingsproces. Wij voeren vervolgens een open tijdcalculatie uit en zetten de activiteiten om in een stuksprijs. Zo weet Berlin Packaging vooraf exact wat ze aan kosten hebben.

En het project waar het allemaal mee begon? Dat voeren we nog steeds uit! De parfumflessen hebben inmiddels een aantal redesigns gekregen, waardoor de processen compleet veranderd zijn, maar alle parfumflessen gaan nog steeds door de handen van Chain Assembly productiemedewerkers. En daar zijn we met recht trots op.

We hopen nog jaren op deze prettige manier met Berlin Packaging samen te mogen werken.