Wat doet een transportbedrijf?

Het antwoord op deze vraag lijkt makkelijk. Goederen, food of non-food, en/of personen vervoeren van A naar B toch? Dat klopt, maar bij een transportbedrijf komt meer kijken dan alleen het vervoer. We lichten het u graag toe.

 

Definitie transportbedrijf

Wikipedia is kort maar krachtig: een transportbedrijf is een bedrijf dat zich toelegt op vervoer. Dit kan zijn goederenvervoer, maar ook personenvervoer. Dat laatste valt op zijn beurt weer uiteen in openbaar vervoer, besloten vervoer en taxivervoer.

Transport draait dus om het verplaatsen van goederen of personen. Vooral goederenvervoer is een belangrijk onderdeel voor veel bedrijven. Denk aan eigen producten die naar afnemers moeten of juist externe producten, zoals onderdelen, die een bedrijf nodig heeft voor fabricage.

 

Soorten transport

Er zijn verschillende soorten transport die een transportbedrijf kan aanbieden. Denk aan nationaal en internationaal transport en pallet transport, maar ook aan direct transport of pakketbezorging. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om goederen te vervoeren, zoals wegtransport, zeetransport en luchttransport.

 

Waar moet een transportbedrijf aan voldoen?

Niet iedereen kan zomaar een transportbedrijf beginnen. Een inschrijving bij de KvK en het verkrijgen van het verplichte btw-nummer is zo geregeld, maar wil je beroepsgoederenvervoer aanbieden, dan dient een transporteur ook te beschikken over de nodige vergunningen. Zoals een diploma Vakbekwaamheid en/of een NIWO-vergunning (Eurovergunning), de ondernemersvergunning voor transportbedrijven. Deze vergunning is verplicht bij:

  • het tegen betaling vervoeren van goederen in opdracht van derden;
  • nationaal en internationaal vervoer met voertuigen met een laadvermogen van meer dan 500 kg.

Voor transport buiten de EU is in de meeste gevallen bovendien een CEMT-vergunning nodig.

Daarnaast moeten zowel de transportplanners (o.a. verantwoordelijk voor de rittenplanning van de chauffeurs) als de chauffeurs op de hoogte zijn van geldende wet-en regelgeving in binnen- en/of buitenland. Chauffeurs dienen te beschikken over een geldig rijbewijs B en/of rijbewijs C met Code 95 (verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is). Transportplanners werken veelal met geavanceerde rittenplanningsystemen en andere transport software, waarmee zij niet alleen efficiënt kunnen plannen, maar ook grip houden op bijvoorbeeld (in- en verkoop)kosten.

Ook Chain Logistics is een transportbedrijf van het eerste uur. Wij beschikken over de vereiste vergunningen én een uitgebreid eigen wagenpark. Onze ervaren transportplanners en chauffeurs zijn op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving (zowel nationaal als internationaal) en weten wat ze (moeten) doen om uw goederen van A naar B te vervoeren, zowel in Nederland en de BeNeLux als binnen de rest van Europa. Snel, betrouwbaar, veilig én voordelig.

Op zoek naar een transportbedrijf?

Als veelzijdige logistiek dienstverlener bieden wij diverse transportdiensten aan voor bedrijven. Dus bent u op zoek naar een transport partner en wilt u meer weten over de mogelijkheden van Chain Logistics? Neem dan gerust contact met ons op.