Gepubliceerd op: 17/10/2016

Hoe gaat het met de Sociaal Enterprises?

Het McKinsey rapport “Scaling the Impact of the Social Enterprise Sector” brengt de ontwikkelingen van de afgelopen vijf jaar in kaart en geeft een overzicht van hoe de sector er momenteel uitziet. Binnenkort wordt het hele rapport gepubliceerd, maar hieronder alvast enkele inzichten.

  • In de afgelopen vijf jaar is het aantal social enterprises met 70% toegenomen, zijn er meer dan 25.000 banen gecreëerd en heeft de sector bijgedragen aan 3% van de toename in BBP.
  • De twee meest populaire impactsgebieden voor social enterprises zijn “duurzaamheid” en “arbeidsparticipatie”, terwijl qua industrie veruit de meeste ondernemingen actief zijn “gezondheid en welzijn”.
  • Slechts 50% van de ondernemingen doet aan een vorm van impact meting, terwijl het belang hiervan enorm is; onder andere om kapitaal aan te trekken en klanten te binden, evenals om de zichtbaarheid en het imago van social enterprises te verbeteren.
  • Sinds 2011 is de hoeveelheid kapitaal beschikbaar voor social enterprises verdrievoudigd. Dit kapitaal is echter niet gelijkmatig beschikbaar voor verschillende archetype ondernemingen en voor de verschillende impactsgebieden waarop ondernemingen zich richten, waardoor met name kleinschalige lokale community enterprises moeite hebben kapitaal aan te trekken. Tevens blijkt er in de beginnende groeifases onvoldoende aanbod te zijn van kapitaal in combinatie met professionele coaching.

Via Social Enterprise NL