Gepubliceerd op: 28/10/2021

Een transportbedrijf kan uitstekend leren van een beddenbedrijf

Samen een bruisend opleidings- en leeraanbod mogelijk maken en mensen een plek bieden waar ze een leven lang kunnen leren. Rob Jansen van Chain Logistics is groot voorstander van het principe. Samen met Marc van Lieshout van MC2 Training en Coaching is hij initiatiefnemer van de Maashorst Academy. Hiermee richten de heren hun pijlen op bedrijven in de toekomstige fusiegemeente Maashorst. Bij het regionale initiatief zijn inmiddels twaalf bedrijven aangehaakt.

De Academy stimuleert een leven lang leren en vult dit heel bedrijfsspecifiek in. Ook Rob wil als directeur van Chain Logistics blijven leren van andere bedrijven. Met de aanpak van de Academy bouwt hij samen met aangesloten bedrijven aan een lerende organisatie, die snel en wendbaar is. Maashorst Academy is een plek waar professionals elkaar ontmoeten, met en van elkaar leren en zichzelf ontwikkelen.

Volle kracht vooruit
Rob: “Op dit moment onderzoeken we samen met de andere bedrijven hoe we elkaar kunnen versterken en of iedereen in het concept van een leven lang leren gelooft. De neuzen moeten dezelfde kant opstaan zodat we gezamenlijk volle kracht vooruit kunnen.” Het doel is op 1 juni 2022 twintig bedrijven actief te laten deelnemen in de Academy en aan het einde van het jaar nog eens tien erbij.

Elkaar opzoeken
Een voorkeur voor bedrijfsspecifieke branches hebben Rob en Marc niet. Dat is volgens hen ook juist de kracht van het concept. “Een transportbedrijf kan leren van de uitdagingen van een beddenbedrijf. De vraag die centraal staat, is: hoe vorm je een bedrijf? Rob zegt over die onderlinge samenwerking: “Als er waardering is voor elkaar, dan gun je de ander iets en zoek je elkaar op. Zo ontstaan mooie dingen.”

Foto Marc 1e artikel

Subsidie
Marc liep al langer met het idee om een Academy te starten. Met het aansluiten van Rob kregen de plannen steeds meer vorm. Dankzij de landelijke subsidie van MKB!dee wordt het proces nu versneld. De Maashorst Academy zoekt bedrijven die het principe van een Leven Lang Leren en Ontwikkelen omarmen. Vanuit trends en ontwikkelingen geeft Marc bij de deelnemende bedrijven in de gemeente Maashorst aan welke transitie zij de komende vijf jaar mogelijk meemaken.

Gemeenschappelijke oplossingen
Het volgen van trainingen kunnen de deelnemende bedrijven samen doen: mensen werken gedeeltelijk in hun eigen tijd online aan opdrachten en komen elkaar offline ook tegen. Rob: “Doordat we met meerderen zijn, kunnen we telkens wisselen van locatie en hoeven we niets te huren.” Er is ook een belangrijke bijvangst: het vinden van gemeenschappelijke oplossingen, wanneer het ene bedrijf een personeelsoverschot heeft bijvoorbeeld en het andere bedrijf naarstig op zoek is.

Leren is leuk
Marc: “Hoe bind je talent aan je bedrijf en blijf je mensen boeien?” Met Maashorst Academy zetten bedrijven een grote stap vooruit in het binden van talent in de regio en mensen blijven boeien. Volgens Rob gaat het er ook om dat mensen zelf inzien dat blijven leren hen iets kan brengen. Dat is ook het doel van de academie: dat leren leuk wordt en de opbrengst kan worden omgezet in certificaten waardoor mensen van nog meer toegevoegde waarde zijn voor een bedrijf.

Foto Rob 1e artikel v2

Er is ook een brochure geschreven over de Maashorst Academy. Daarin staat precies omschreven wat de academy een deelnemend bedrijf biedt. Benieuwd of wil je misschien meedoen? Je vindt de brochure hier.

Maashorst academy pdf

Leer hier ook het tweede artikel over de Maashorst Academy